Gözyaşı; göz yüzeyini nemlendirerek göz ve kapaklar arasındakayganlık sağlar. Her göz kırpma hareketi ile yenilenerek göz yüzeyini temizler böylece berrak görmemize önemli katkı sağlar. Göz sağlığı için gözün ön kısmının sürekli olarak gözyaşı ile yıkanması gerekmektedir.
Gözyaşı ile sürekli yıkanan yabancı maddeler gözyaşı kanalı ile buruna ve sonrasında da boğaza aktarılarak mide asidi ile sinidirilmektedir.
Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Gözyaşı kanal problemleri iki şekilde açığa çıkabilmektedir. Bunlar; doğumsal ve sonradan gelişen gözyaşı kanal tıkanıklıklarıdır. Sonradan gelişen kanal tıkanıklarının tek bir sebebi belli olmamakla birlikte doğumsal olan kanal tıkanıklıkları gözyaşı kanalının tam olarak gelişememesi sonucu meydana gelmektedir.
Gözyaşı kanal tıkanıklığında belirti ve şikayetler şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Gözün aşırı sulanması
- Çapaklanma
- Burun köküne uygulanan bası sonucunda göze iltihap gelmesi
- Burun kökünde şişlik meydana gelmesi
- Kirpiklerin birbirine yapışması
- Bulanık görme
Gözyaşı kanal tıkanıklığının cerrahi tedavisi lokal ya da genel anestezi altında uygulanmakta ve yakaşık 45 dakika sürmektedir. Bu ameliyatta gözyaşı kesesi burun boşluğu ile ağızlaştırılarak yeni bir kanal oluşturulur. Küçük bir kesi ile uygulanan ameliyat sınrasında bandaj ve dikiş işlemleri uygulanmaktadır. Ameliyattan yaklaşık 1 hafta sonra ise dikişler alınmakta ve birtakım kontroller yapılmaktadır. Alanında tecrübeli cerrahlar tarafından uygulanan bu yöntemde ameliyat izi kalmamaktadır.
Bebeklerde Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı
Bebeklerde gözyaşı kanal tıkanıklığı genellikle kanalın yeterince gelişmemesi nedeniyle açığa çıkmaktadır. Gözün aşırı sulanması ve aşırı çapaklanma belirtileri ile açığa çıkan bu problemde farklı tedaviler uygulanabilmektedir. Doğumdan birkaç hafta sonra açığa çıkan sulanma, çapaklanma, bazı durumlarda da gözün iç kısmında kızarıklık, şişme ile kendini göstermektedir. Bu durumun nedeni anne karnında olan süreçte gözyaşı kanalının alt ucunun kanalize olmamasıdır. Ancak birkaç ay içerisinde kendiliğinden geçebilmektedir. Bu nedenle bu problemin görüldüğü bebeklerde doktor kontrolleri aksatılmamalı ve göz hijyeni nitelikli bir şekilde sağlanmalıdır. Kendiğilinden iyileşmeyen gözyaşı kanal tıkanıklığı probleminde tedavi seçenekleri ise genellikle sırasıyla; sondalama, silikon entübasyon, balon dilatasyon ve cerrahi yöntemler uygulanabilmektedir.